Πολιτική Αλλαγή και Ανάκτηση Δημόσιων Αγαθών – Πώς και με ποιους

 Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τρίτης (4/4) στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας  εκδήλωση  με θέμα : “Για την Ανάκτηση των Δημόσιων Αγαθών / Δημόσια διοίκηση – Ενέργεια – Νερό – Υγεία – ΛΑΡΚΟ” που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Δημοκρατική Μεταρρύθμιση του Κράτους – Via Publica.

  Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει την αναγκαιότητα ανάκτησης των δημόσιων αγαθών της ενέργειας και του νερού αλλά και του ορυκτού πλούτου της χώρας, με το εμβληματικό παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, να τονίσει τη σημασία της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ με ιδιαίτερη αναφορά στο Νοσοκομείο Λαμίας.

 Παράλληλα, έθεσε στη δημόσια συζήτηση ζητήματα που αφορούν στο συνολικό εκδημοκρατισμό του Κράτους στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης.

Την εισήγηση έκανε η πανεπιστημιακός και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. στη Φθιώτιδα Δρ. Βασιλική Λάζου ενώ ομιλητές ήταν:

  • ο Γιώργος Πετρόπουλος , Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ
    • ο Αλέξανδρος Φλέγγας, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας
    • ο Κώστας Μανιάτης, Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ
    • ο Αποστόλης Καραναστάσης, πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Φθιώτιδας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός
    • ο Δημήτρης Μάγκας, Μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ
    • και ο Κώστας Τριανταφυλλάκης, Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ΠΟΕΔΗΝ
    Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Ντίνα Μπατζιά, Δημοσιογράφος του Ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» ενώ το παρόν έδωσε ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και βουλευτής στην Α’ Αθηνών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

 Στην κεντρική εισήγησή της, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. στη Φθιώτιδα Δρ. Βασιλική Λάζου, μεταξύ άλλων τόνισε: “Συνειδητοποιήσαμε ως κοινωνία, συχνά με οδυνηρό τρόπο, την ανάγκη το Κράτος να ξαναγίνει εγγυητής των δημοσίων αγαθών. Η μαζικότητα αλλά κυρίως ο παλμός του κόσμου που συγκεντρώθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για το νερό, σε όλη την Ελλάδα και στη Λαμία για το έγκλημα των Τεμπών δείχνει πως αναδύεται μια νέα τάση. Δείχνει πώς διαμορφώνεται μια ανάγνωση των συλλογικών αναγκών με πρωταγωνιστή μια κοινωνία που πλέον έχει μάθει να ιεραρχεί τα πράγματα και να υπερβαίνει τα κλασικά διλήμματα τύπου κράτος/αγορά, λαϊκισμός/τεχνοκρατία κ.ο.κ. Χρειάζεται λοιπόν να επεξεργαστούμε μια πολιτική που θα είναι παρούσα και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, και σε κείνο των ρυθμίσεων και σε κείνο της λειτουργικής αναβάθμισης των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών, υπό τον όρο ότι όλες αυτές οι πολιτικές θα συγκροτούν μια προωθητική στρατηγική ανάκτησης. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να αντιστραφεί το υπόδειγμα της διάλυσης του δημόσιου τομέα των τελευταίων 30 χρόνων. Να επιδιωχθεί συστηματικά, συνειδητά, θεσμικά και νομοθετικά η πολιτική αλλαγή, βαθιές δημοκρατικές αλλαγές στο Κράτος και την Οικονομία υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανάκτηση των κοινών αγαθών της υγείας, του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου, της ασφάλειας των υποδομών, της ισότιμης πρόσβασης σε θέρμανση και ζεστό φαγητό, της Κοινωνικής ασφάλισης, της Παιδείας. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη παντού”.
Η Βασιλική Λάζου κάλυψε με συντομία και το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Τόνισε τη σημασία της για την εθνική και την τοπική οικονομία, την ανάγκη επαναλειτουργίας της στρατηγικής αυτής επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θανάσης Μιχελής, ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Σακελλάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Παπανικολάου και Βίβιαν Αργύρη και ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Ιακωβής.

 Ακολουθήστε το ilamia.gr στο f/b για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις