Δημήτρης Κουτσούμπας : “Αντεπίθεση παντού ….Ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες”

 «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κομμάτων της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, θα είναι η λαϊκή απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν οι αστικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι δήμοι και οι Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.

Κι αυτό όντως θα είναι ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα και όχι ένα αποτέλεσμα που θα λύνει τα χέρια του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά θα τους βάζει εμπόδια στο αντιλαϊκό τους έργο. Για να μπορεί σήμερα ο λαός μας να κερδίζει χρόνο, για να οργανώνεται και να προετοιμάζει την αντεπίθεσή του….» τόνισε από την Λαμία ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας  το απόγευμα της Τετάρτης στην ομιλία του σε εκ΄δηλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο   του Δήμου Λαμιέων. Ο κος Κουτσούμπας στην διάρκεια της ομιλίας του επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και «Νέα Δημοκρατία» , στον μεν πρώτο για «…την δήθεν προοδευτική συμμαχία « και στη ΝΔ « ..για το μέτωπο ενάντια στον λαϊκισμό….»

«Ο κ. Τσίπρας με τη δήθεν “προοδευτική του συμμαχία” και η ΝΔ με το “μέτωπό της ενάντια στο λαϊκισμό” προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, για να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη, το λαό, ανάμεσά τους, αλλά και για να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα στρατηγικά ζητήματα.

Γι’ αυτό και σηκώνουν και οι δύο τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, “Novartis gate” ο ένας, “Πετσίτης gate” ο άλλος. Όσο απαραίτητο είναι να διερευνηθούν όλα και για όλους, άλλο τόσο απαραίτητο είναι ο λαός να δει την πραγματική σαπίλα και διαφθορά που τρέφει όλους αυτούς και να τους γυρίσει την πλάτη.

Κι εδώ που τα λέμε, τι σόι “προοδευτική συμμαχία” είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ακροδεξιά απομεινάρια της συγκυβέρνησης, με τους πρώην ΑΝΕΛ; Με τους χρεοκοπημένους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τους τυχοδιώκτες γυρολόγους της πολιτικής, που κάθε τρεις και λίγο αναζητούν στέγη σε διάφορα αστικά κόμματα, με εργατοπατέρες, αλλά και στελέχη και υπουργούς από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις;

Γιατί προφανώς “πρόοδος” για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι και τα μνημόνια που φτωχοποίησαν το λαό. Τα μνημόνια, που αποτέλεσαν τα χρήσιμα εργαλεία του κεφαλαίου, για να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του με βίαιο τρόπο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα, γύρισαν τις νέες γενιές δεκαετίες πίσω.

“Πρόοδος” για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία μάλιστα μας την σερβίρει και ως “δίκαιη” ανάπτυξη… Ξέρουμε όμως πως πρόκειται για μια πέρα ως πέρα άδικη ανάπτυξη, γιατί έχει ως κριτήριο όχι τις ανάγκες του λαού, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου.

“Πρόοδος” για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχει αναλάβει να προωθήσει σε μια ολόκληρη περιοχή, όπως έκανε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία ΝΑΤΟική, με σπέρματα αλυτρωτισμού, που όχι μόνο δεν λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάμεσα σε δύο λαούς, σε δύο χώρες, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα.Όμως σε τούτο εδώ τον τόπο οι εργάτες στα εργοστάσια, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, ακόμα και τα νέα παιδιά που μπορεί να μην έχουν εμπειρία από κίνημα, αγώνες, ξέρουν ότι πρόοδος σημαίνει αγωνίζομαι, διεκδικώ τη βελτίωση της ζωής μου, ανοίγω το δρόμο προς κάτι καλύτερο.

Εδώ σ’ αυτό τον τόπο υπάρχουν σημαντικές αγωνιστικές παρακαταθήκες από μεγάλους ταξικούς αγώνες, όπως η μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ το 1977, αυτός ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των 110 ημερών που εξελίχθηκε σε μια μετωπική σύγκρουση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο…».  .

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας    αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν  την Φθιώτιδα , όπως το θέμα της ΛΑΡΚΟ ,  της ανεργίας στην Φθιώτιδα  , στο θέμα των ελαιοπαραγωγών , των κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας στο Νοσοκομείο Λαμίας. 

«… εμείς ρωτάμε όλους όσοι νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί: Αλήθεια, είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι σε αρκετές επιχειρήσεις εδώ στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, να δουλεύουν σε εκ περιτροπής εργασία; Να παίρνουν άδεια χωρίς αποδοχές, κάτι βέβαια που δεν προβλέπεται από πουθενά;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις να προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, όπως συμβαίνει στα super market, στις καφετέριες, στα καταστήματα εστίασης και εμπορίου; Και στην πράξη να αναγκάζονται, με την απειλή της απόλυσης, να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς φυσικά να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες έως και χρόνια, όπως συμβαίνει σε αρκετές επιχειρήσεις; Ή ακόμα και να απολύονται χωρίς να πάρουν την αποζημίωσή τους;

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης επιχείρησης στον κλάδο των Τροφίμων – Ποτών, η οποία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένες αποδοχές από το 2011 έως το 2016 και μόνο μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το 2018, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οφειλές του 2019, αλλά και προηγούμενων ετών…

Είναι πρόοδος η ανακύκλωση της ανεργίας μέσω της κοινωφελούς εργασίας; Όπου, για παράδειγμα, το 2018 στη Φθιώτιδα, στην Περιφέρεια, στους δήμους, στο Δασαρχείο, στις δομές προσφύγων και άλλες υπηρεσίες απασχολήθηκαν γύρω στους 700 εργαζόμενους, ενώ στην κοινωφελή εργασία, που τρέχει τώρα για το Δήμο Λαμίας και την Περιφέρεια, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούν τις 2.000…;Συνεχίζεται η ανακύκλωση της ανεργίας, με τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα, που εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα στις τσέπες εργοδοτών.

Είναι, αλήθεια, πρόοδος οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ στην Φθιώτιδα να φθάνουν τους 7.500 και μόλις το 10% απ’ αυτούς να παίρνει επίδομα ανεργίας; Ενώ, φυσικά, δεν υπολογίζονται ως άνεργοι οι χιλιάδες που κάνουν ελάχιστα ημερομίσθια κάθε χρόνο. Το είδαμε τώρα στο έργο της Ε65 που αναμένεται να ξεκινήσει, όπου για λίγες θέσεις εργασίας έχουν κάνει αιτήσεις πάνω από 1.500 άνεργοι…»

«Ας έρθουν οι κυβερνώντες και όλοι οι συνυπεύθυνοι να τα πουν εδώ, στο νομό μας, όπου μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών τη φετινή χρονιά έμεινε χωρίς εισόδημα ή μειώθηκε το εισόδημά του κατακόρυφα, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που υπέστη η παραγωγή, λόγω της μη εκπόνησης από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σχεδίου για τη δακοκτονία. Μία διαδικασία την οποία χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες, αφού γίνεται παρακράτηση γι’ αυτό το λόγο με ποσό που αντιστοιχεί στο 2% της παραγωγής που πάει στα λιοτρίβια. Αποτέλεσμα: Πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές τιμές των εμποροβιομηχάνων και οι εκβιασμοί από την πλευρά τους στους κτηνοτρόφους οδηγούν πολλούς κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα της Δυτικής Φθιώτιδας, να προτιμούν τη σφαγή των κοπαδιών τους, ώστε να φύγουν από την κτηνοτροφική παραγωγή όπως – όπως…

Γενικά οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής στα αγροτικά εφόδια οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην απαξίωση της παραγωγής τους και στο ξεκλήρισμα. Σε πολλές περιοχές της Φθιώτιδας αυτό εκφράζεται με πραγματική ερήμωση της υπαίθρου…..» Τι θα αλλάξει, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Λαμίας, στα Κέντρα Υγείας, όπου η κατάσταση κρίνεται απαράδεκτη; Αφού υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε στοιχειώδη περιστατικά. Ο τραγικός θάνατος των δύο παιδιών, το προηγούμενο διάστημα στη Λαμία, δημιούργησε σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Λαμίας, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι οι παιδίατροι, οι αναισθησιολόγοι, οι χειρουργοί κλπ. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, λαϊκές οικογένειες….»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκαναν οι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές :Γιάννης Βαγκος και Γιάννης Αγγέλου, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπασδέκης , ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Δελιχάς και η Ζαχαροπούλου Βάγια  Εργάτρια.