Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι

 Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι το δώρο του Πάσχα. Πώς να το υπολογίσετε.

Πλησιάζει το Πάσχα και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν το Δώρο Πάσχα για να πληρώσουν υποχρεώσεις και κάνουν τα ψώνια τους.

Το δώρο θα καταβληθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου.

Βέβαια αν κάποιος εργοδότης επιθυμεί μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

Πώς θα πάρουν δώρο όσοι είναι σε αναστολή

Τον τρόπο καταβολής του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση βρίσκεται υπό αναστολή διευκρίνισε η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η σχετική δαπάνη θα ανέλθει στα 185 εκατ. ευρώ και αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2021.

 

Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, οι εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναστολή, και έτερο χρονικό διάστημα εργάζονταν κανονικά, για το μεν χρονικό διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Για το χρονικό διάστημα που εργάζονταν, θα καταβληθεί κανονικά το ποσοστό που αναλογεί στο δώρο, από τον εργοδότη τους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση για το Δώρο Πάσχα αφορά όσους τέθηκαν σε αναστολή στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 30 Απριλίου 2021. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τη διάταξη, «το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους».

Πηγη: ieidiseis.gr