Τίμησαν τη μνήμη του ηρωικού στρατιώτη του “ΣΑΜΙΝΑ” Βασίλη Ραχούτη

Πέρασαν περίπου 21 χρόνια, από τότε που ο 19χρονος στρατιώτης Βασίλης Ραχούτης έχασε την ζωή του στο ναυάγιο του πλοίου «Εξπρές Σάμινα» τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους συνανθρώπους του μπορούσε.

Το λιμενικό Σώμα δεν θα πάψει ποτέ να τιμά τη μνήμη του για την τεράστια αυτοθυσία που έδειξε υπερασπίζοντας τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου.

Έτσι, σήμερα Κυριακή 27 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο,  το Λιμεναρχείο Στυλίδας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Βασίλη στο χώρο της προτομής στην παραλία των Καμένων Βούρλων.

Το χρονικό της θυσίας του ήρωα Βασίλη Ραχούτη

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το Εξπρές Σάμινα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 το πλήρωμα. Περί ώρα 22.12 ενώ το πλοίο πλησιάζει να προσεγγίσει το λιμάνι της Παροικιάς της Πάρου με ανέμους 8 μποφόρ 2 μίλια ανοικτά της Πάρου προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες Πόρτες Πάρου με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του μήκους περίπου τριών μέτρων στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευσταθείας το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά 25 λεπτά να βυθιστεί.

Στο καράβι επιβαίνουν μεταξύ άλλων και 20 στρατιώτες οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους τους. Ανάμεσά τους ο στρατιώτης Πεζικού Βασίλης Ραχούτης από τη Λαμία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο άτυχος Βασίλης έσωσε αρκετό κόσμο κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λίγο πριν βυθιστεί το πλοίο ο πατέρας του τηλεφωνικά τον παρακαλούσε να το εγκαταλείψει και να σωθεί. Εκείνος όμως δεν το έκανε! Δεν μπορούσε να εγκαταλείψει αβοήθητους τους συνανθρώπους του.

.Ακολουθήστε το ilamia.gr στο f/b για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις