Αύριο η καταβολή του βοηθήματος των 250 ευρώ

 Με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, αλλά και όλων των προνοιακών επιδομάτων που κατά κανόνα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα, συνεχίζονται την τελευταία εβδομάδα του χρόνου οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τους λοιπούς οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

Με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, αλλά και όλων των προνοιακών επιδομάτων που κατά κανόνα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα, συνεχίζονται την τελευταία εβδομάδα του χρόνου οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τους λοιπούς οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Πριν από την αυγή του νέου έτους εκτιμάται ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει και αναδρομικά σε κάποιους από τους συνολικά περίπου 220.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, για τους οποίους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους.

Αναλυτικά, λιγότεροι από 800.000 είναι τελικά οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, το δώρο θα λάβουν τελικά 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι με συνολικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ. Η πληρωμή έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, όμως σταδιακά τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν και να είναι διαθέσιμα από σήμερα το απόγευμα στα ΑΤΜ, ανάλογα με την τράπεζα του δικαιούχου.  

Αναλυτικά, έως την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί οι εξής καταβολές από τον ΕΦΚΑ:

  • Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 26.051 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Δεκεμβρίου. 
  • Την ίδια ημέρα προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.
  • Εντός της εβδομάδος καταβάλλονται 18,9 εκατ. ευρώ σε 620 δικαιούχους για εφάπαξ βοηθήματα και 51.500 ευρώ σε 80 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Με μια έκτακτη πληρωμή εντός της εβδομάδος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ και η καταβολή των αναδρομικών σε κάποιες λίγες χιλιάδες δικαιούχους, «παλαιούς» συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά θα επανυπολογιστούν περίπου 220.000 «παλαιές» συντάξεις δικαιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Περίπου 8% αυτών υπολογίζεται ότι δικαιούνται αναδρομικά. Οι πρώτοι περίπου 8.000 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν τα αναδρομικά εντός της εβδομάδος.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει όλα τα επιδόματα καθώς και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους δικαιούχους την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, την ίδια ημέρα θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ καθώς και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Πηγη: Kathimerini.gr