Μαριάντα Λάμπου: Η 9χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκάκι που κάνει περήφανη την Φθιώτιδα

Η μικρή Μαριάντα με καταγωγή από το Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας 

Στιγμές συγκίνησης αλλά και περηφάνιας χάρισε σε όλη την Ελλάδα η 9χρονη Μαριάντα Λάμπου που ανέβηκε στο βάθρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο σκάκι στα Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα 8 έως 18 ετών που ολοκληρώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η 9χρονη σκακίστρια του σωματείου ΑΠΟ “Αίγλη Παπάγου” με 8 νίκες και μια ισοπαλία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας πίσω της 65 σκακίστριες από 30 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην κατηγορία των Παγκορασίδων κάτω των 10 ετών.

Η νίκη της Μαριάντας δεν αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για το άθλημα του σκακιού και την χώρα μας αλλά και την Φθιώτιδα από την οποία έλκει την καταγωγή της από την μεριά του πατέρα της. Κόρη του Χαράλαμπου Λάμπου που κατάγεται από το Παλαιόκαστρο  Φθιώτιδας η Μαριάντα με τον μικρότερο αδελφό και την μητέρα της Αναστασία Τσαγκαράκη επισκέπτονται  συχνά το Παλαιόκαστρο και  το πατρικό σπίτι.

Η πρώτη επαφή της Μαριάντας με το σκάκι ξεκίνησε στο νηπιαγωγείο, όταν όμως εγγράφηκε στον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο «ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ» ο προπονητής της κ.  Παναγάκος διέκρινε τις ξεχωριστές ικανότητές της. Αν και πολλές φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας σε μαθητικούς αγώνες και με πολλά χρυσά μετάλλια σε διεθνή τουρνουά, η τελευταία μεγάλη διάκριση φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη για ένα 9χρονο παιδί.

«Η Μαριάντα είδε τους αγώνες σαν ένα παιχνίδι» θα πει στο ilamia.gr ο πατέρα της Χαράλαμπος Λάμπος με τον οποίο επικοινωνήσαμε. «Όπως όμως μας είπαν οι προπονητές της είχε πολλή αυτοπεποίθηση. Έδειξε πίστη στον εαυτό της, ήταν ήρεμη, είχε στρατηγική και δεν φοβήθηκε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού».

Για την 9χρονη σκακίστρια που πηγαίνει στην Δ΄ Δημοτικού πρώτη προτεραιότητα αποτελεί πάντα το σχολείο. Αγαπά πολύ τη λογοτεχνία και τα βράδυ πριν κοιμηθεί διαβάζει πάντα ένα βιβλίο.

Σε ερώτηση του ilamia.gr  για τον αν έχει ελεύθερο χρόνο, ο κ. Λάμπος απάντησε ότι πάντα βρίσκει χρόνο για παιχνίδι, εκτός από τις ημέρες πριν από κάποια διοργάνωση σκακιού που χρειάζεται να μελετήσει περισσότερο. Για τους γονείς της Μαριάντας, η πανευρωπαϊκή αυτή επιτυχία πρόσφερε μεγάλες στιγμές συγκίνησης «Νιώσαμε μεγάλη χαρά. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για έναν γονέα από το να βλέπει τα όνειρα των παιδιών του να πραγματοποιούνται» τονίζει ο κ. Λάμπου για να συμπληρώσει όμως ότι «ο πρωταθλητισμός είναι από μόνος του αγχωτικός». Οι γονείς της Μαριάντας βρίσκονται δίπλα της και στηρίζουν την μεγάλη της αγάπη για το σκάκι, προτεραιότητά τους όμως είναι η προστασία ενός 9χρονο παιδιού από την δημοσιότητα που φέρνει μια ευρωπαϊκή διάκριση.

Εξάλλου, η Μαριάντα δεν είναι η μοναδική σκακίστρια της οικογένειας. Ο μικρότερος αδελφός της Χάρης Λάμπος, μαθητής της Γ΄ τάξης του Δημοτικού έχει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις σε τουρνουά, ενώ πήρε  μέρος και στους αγώνες της Αττάλειας όπου μπορεί να μην κέρδισε μετάλλιο, αποκόμισε όμως πολύτιμες εμπειρίες.

Εμείς από το ilamia.gr να ευχηθούμε στην Μαριάντα να πραγματοποιήσει  όλα της τα όνειρα και  να την συγχαρούμε που μας έκανε τόσο υπερήφανους.

Όπως περήφανος νιώθει και ο Σύλλογος της ΑΠΟ ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ που χαιρετίζει την επιτυχία της «Μαριάντα, όλους εμάς, εδώ στον Σύλλογό σου, μας έκανες, όπως και όλους τους άλλους Έλληνες, Υπερήφανους για σένα και την Ελλάδα μας, και μας εξακόντισες την αυτοπεποίθησή μας για τις δυνατότητες και το μέλλον της πατρίδας μας εις τα ύψη, ει-δικά, μάλιστα, όταν μας έδωσες την πελώρια χαρά, καθώς και την ανείπωτη συγκίνηση με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, εκεί που κάποτε ανθούσε ο Ελληνικός Πολιτισμός, όπως και σε όλη την Μικρά Ασία!».