«Η αξία του ακομμάτιστου Περιφερειάρχη»- Άρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου

 Η μεταπολιτευτική τακτική των κομμάτων είναι να χειραγωγούν την αυτοδιοίκηση δίνοντας «χρίσματα» σε υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους περιφερειάρχες. Αυτό ήταν ανεκτό όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού διαχειρίζονταν τις εντολές της κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι Περιφέρειες έχουν ισχυροποιηθεί και αποτελούν ισχυρές οικονομικές και διοικητικές δομές του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται όλο και περισσότερες θεματικές ενότητες της πολιτικής και έχουν την δυνατότητα να συνομιλούν  και να διαπραγματεύονται κατ’ ευθείαν με τις Βρυξέλλες, που αποτελούν το πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί και για αυτό τον λόγο στην συνείδηση τους η αξία της Περιφερειακής Διοίκησης έχει πλέον υψηλή θέση. Το ζήτημα είναι αν τα κόμματα έχουν την μεγαλοψυχία να το αποδεχθούν και να μην αντιμετωπίζουν τον Περιφερειάρχη σαν εν δυνάμει «χειροκροτητή» αν ανήκει στην κυβέρνηση ή σαν πολύτιμο πολιτικό εργαλείο αν ανήκουν στην αντιπολίτευση. Κανένας από τους δύο ρόλους δεν βοηθάει τον τόπο μας. Ο «χειροκροτητής» δεν έχει την δύναμη να αντισταθεί ή να απαιτήσει. Αλλά ούτε ο αντίπαλος Περιφερειάρχης εκλαμβάνεται σαν αξιόπιστος συνομιλητής από μία κυβέρνηση. Το συμπέρασμα είναι εύκολο: Οι κομματικοί Περιφερειάρχες βλάπτουν σοβαρά το παρόν και το μέλλον ενός τόπου.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο του περιφερειάρχη περιλαμβάνει πολιτική οξυδέρκεια, εμπειρία στην διοίκηση αλλά και βαθιά γνώση των όρων και προϋποθέσεων όλων των Ευρωπαϊκών ταμείων. Ανήκει στην διεκδίκηση του η υλοποίηση σοβαρών οραματικών έργων που θα αλλάξουν την τύχη ενός Νομού. Είναι δική του δουλειά να διαπραγματευτεί και να επιβάλει στην οποιαδήποτε κυβέρνηση μεγάλα έργα και σοβαρά επενδυτικά projects. Είναι εξάλλου αίτημα όλων ανεξαιρέτως των Δημάρχων μία ισχυρή και αποτελεσματική Περιφέρεια, που θα υποστηρίζει το έργο των Δήμων.

Η αποτύπωση της πραγματικότητας στην Στερεά και ειδικότερα στην Φθιώτιδα, είναι μία πλειάδα ημιτελών έργων και ανεφάρμοστων μελετών, που σημαίνει σπατάλη χρήματος χωρίς αποτέλεσμα (Σπερχειός ποταμός, εκμετάλλευση ιαματικών πηγών, θρησκευτικός, ιστορικός τουρισμός κλπ.)

Η απόφαση μου να διεκδικήσω την περιφέρεια Στερεάς, καταθέτοντας την κομματική μου ταυτότητα, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις. Η απόφαση μου είναι μήνυμα τόσο στους πολίτες όσο και στα κόμματα.

Είτε θα συνεχιστεί η ίδια τακτική που βιώνουμε τώρα με φτωχά αποτελέσματα είτε θα ενώσουμε δυνάμεις για άλμα μπροστά και ψηλά.

Ακολουθήστε το ilamia.gr στο f/b για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις